Strona 1 z 1

kompot truskawkowy

: 31 mar 2011, 11:57
autor: Aga_81
Zacznę najbardziej klasycznym przepisem na kompot truskawkowy:

truskawki 3 kg
cukier 65 dag
woda 1,5 l

1. Truskawki przebrać, umyć, oczyścić z szypułek, włożyć do słoików.
2. Z wody i cukru ugotować syrop. Gorącym zalać truskawki, pasteryzować 25 minut.


Napiszcie jakie Wy macie przepisy :)

Re: kompot truskawkowy

: 17 kwie 2011, 11:34
autor: saba.solarz
Ja jeszcze czasami dodaje innych owoców do kompotu np malin jeśli akurat jest na nie sezon.
A ty preferujesz kompoty z mrożonek czy ze świeżych owoców?

Re: kompot truskawkowy

: 27 kwie 2011, 13:32
autor: magda_ś
Jeśli już kompot, to tylko ze świeżych owoców. Mrożonki jednak nie mają tego aromatu.