Strona 1 z 1

Domowy smalec

: 31 mar 2011, 13:22
autor: magda_ś
* 800 g słoniny mielonej (bez skóry!)
* 3 duże cebule
* 3 duże jabłka
* 150 g boczku wędzonego lub wędzonki pociętej w drobniutkie kawałki
* 2 łyżeczka soli

Słoninę wrzucam na patelnie, dodaję sól i topię na malutkim gazie przez około 20 minut. Gdy skwarki są jeszcze jasne, ale zaczyna gdzieniegdzie pojawiać się na nich kolor złoty, dodaję wówczas pocięte w kostkę cebule i wędzonkę lub boczek. Nie zwiększam gazu, smalec potrzebuje kolejnych 15 minut wolnego pyrkania. Zaglądam do niego, co chwilę od czasu do czasu mieszając, aby topił się i przysmażał równomiernie. Gdy wygląda bardzo apetycznie, skwarki są już w sam raz, wędzona i cebulka również, to dodaję jabłka obrane ze skóry i gniazd nasiennych, pocięte w sporą 2-3 cm kostkę. Mieszam delikatnie, spadnie temperatura smalcu, ale to nic, jabłuszka będą przez 10-15 minut macerować się w tłuszczu i staną się na powierzchni szkliste. To znak, że czas wyłączyć gaz, bo smalec jest gotowy. Ja pozwalam patelni ze smalcem przestygnąć i gdy jest w miarę chłodny przekładam masę do słoików, zamykam i chłodzę w lodówce. Taki smalec można przetrzymywać do 2 tygodni.
Chociaz jeszcze nigdy tak długo nie stał ;)

Re: Domowy smalec

: 22 lip 2011, 1:34
autor: Szymon_E
mniam, ślinka cieknie na myśl o takich pysznościach :)

Re: Domowy smalec

: 14 wrz 2011, 12:50
autor: Suplem
Uwielbiam smalczyk, z prażoną cebulką, nuta czosnku, boczkiem z chrupiącym chlebem, ale i na spotkanie ze znajomymi jako świetna przekąska do piwa!!

Ja znalazłem taki przepis na smalczyk:

0,5kg słoniny
0,2 kg słoniny boczkowej lub boczek wędzony
2 cebule duże
2 ząbki czosnku
1 jabłko
0,5-1 łyżeczki soli
majeranek, pieprz
Sposób przygotowania
Obie słoniny drobno pokroić i stopić, odlać do drugiego naczynia stopiony tłuszcz i włożyć pokrojoną w kostkę cebulkę, starte jabłko oraz roztarty czosnek i kontynuować smażenie na złoty kolor cebulki. Następnie połączyć z pozostałą ilością skwarek i tłuszczu, dodać sól, pieprz a także majeranek. Odstawić do wystygnięcia co jakiś czas mieszając. Smacznego

poleca się smarować najlepiej świeże pieczywo!!

Re: Domowy smalec

: 30 paź 2011, 13:03
autor: siniak
Tylko radzę nie przesadzać z jedzeniem smalczyku, bo potem cholesterol może być większy ;)