przetwory z kapusty
: 31 mar 2011, 15:16
Polecam przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej do słoików:
* 1 duża kapusta pekińska
* 1 cebula czerwona
* 2 niezbyt duże marchewki
* 1 pietruszka (korzeń)
* 1/4 korzenia selera
* pęczek natki pietruszki
* 1/2 pęczka koperku
* 1 pęczek dymki razem ze szczypiorem
* ew. łyżka nasion kminku - ale jeśli ktoś nie lubi można pominąć
*
ZALEWA:
* 1 szkl. octu spirytusowego 10%
* 3 szkl. wody
* 1 szkl. cukru
* 2 łyżki soli
Wszystkie warzywa i liście myjemy, osączamy. Korzeniowe trzeba oskrobać, cebulę obrać, z kapusty usunąć uszkodzone i ew. nadpsute liście. Warzywa korzeniowe ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej. Zieleninę siekamy, ale niezbyt drobno. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Kapustę kroimy w paski - zielone części dość grubo, te białe z grubszymi nerwami - cienko. Wszystkie warzywa wkładamy do miski. Wodę zagotowujemy z cukrem, solą, dodajemy ocet i ew. kminek. Jeszcze ciepłą zalewamy warzywa i odstawiamy na ok. 30 min. Następnie sałatkę upychamy dość ciasno w wyparzonych słoikach dolewając zalewy z dna miski, zakręcamy nakrętkami. Słoiki wstawiamy do garnka wyższego od słoików i wyłożonego na dnie ściereczką. Wlewamy letnią wodę do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy 15-20 min. od zagotowania, ale woda ma tylko lekko bulgotać. Gotowe, gorące słoiki stawiamy do góry dnem, do ostygnięcia.
* 1 duża kapusta pekińska
* 1 cebula czerwona
* 2 niezbyt duże marchewki
* 1 pietruszka (korzeń)
* 1/4 korzenia selera
* pęczek natki pietruszki
* 1/2 pęczka koperku
* 1 pęczek dymki razem ze szczypiorem
* ew. łyżka nasion kminku - ale jeśli ktoś nie lubi można pominąć
*
ZALEWA:
* 1 szkl. octu spirytusowego 10%
* 3 szkl. wody
* 1 szkl. cukru
* 2 łyżki soli
Wszystkie warzywa i liście myjemy, osączamy. Korzeniowe trzeba oskrobać, cebulę obrać, z kapusty usunąć uszkodzone i ew. nadpsute liście. Warzywa korzeniowe ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej. Zieleninę siekamy, ale niezbyt drobno. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Kapustę kroimy w paski - zielone części dość grubo, te białe z grubszymi nerwami - cienko. Wszystkie warzywa wkładamy do miski. Wodę zagotowujemy z cukrem, solą, dodajemy ocet i ew. kminek. Jeszcze ciepłą zalewamy warzywa i odstawiamy na ok. 30 min. Następnie sałatkę upychamy dość ciasno w wyparzonych słoikach dolewając zalewy z dna miski, zakręcamy nakrętkami. Słoiki wstawiamy do garnka wyższego od słoików i wyłożonego na dnie ściereczką. Wlewamy letnią wodę do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy 15-20 min. od zagotowania, ale woda ma tylko lekko bulgotać. Gotowe, gorące słoiki stawiamy do góry dnem, do ostygnięcia.