Strona 1 z 1

kiszony czosnek

: 31 mar 2011, 16:37
autor: Albert31
Słyszałem o takim przepisie ale nigdy nie próbowałem tego specjału, podobno kisi się dokładnie tak jak ogórki i chętnie bym spróbował. Czy ktoś próbował i może podać dokładny przepis?

Re: kiszony czosnek

: 20 lip 2011, 17:09
autor: jurekk
Przepis ten pochodzi z Kaukazu. To idealna przystawka i dodatek do dania głównego. Czosnek ten jest ciekawy w smaku, troszkę ostry i do tego chrupiący!
Składniki:

ok 10 główek czosnku (musi być polski!!!)
ziele angielskie dwie kulki
listek laurowy jeden
mała obrana cebula
korzeń chrzanu
koper do kiszenia
litr wody
kilka ziaren kolorowego pieprzu
ostra papryka, ja dałem suszoną ale świeża też może być
łyżeczka ziaren gorczycy białej
kilka ziaren kolendry
100 gram soli


Na dno słoika wkładamy wszystkie przyprawy, chrzan, koper, cebule i papryczkę. Układamy ciasno czosnek i zalewamy solanką. Przykrywamy i czekamy ok 3 tyg. Gdy czosnek zaczyna czernieć tzn., że jest już gotowy, aby proces czernienia zatrzymać słoik należy dobrze zamknąć i pasteryzować. Przechowywać w ciemnym miejscu.