żurawina suszona
: 11 kwie 2011, 18:29
autor: kinga_rr
Zostało mi trochę suszonej żurawiny. Nada się do ciasta? Jak nie to do czego?
Re: żurawina suszona
: 22 lip 2011, 0:49
autor: Szymon_E
nadaje się do schabu duszonego z jabłkami i żurawiną
a robi sie go tak:
Schab kroimy w kostkę 1 cm, lekko rozbijamy tłuczkiem do kotletów, posolić, popieprzyć, oprószyć mąką.
Rozpuścić masło i olej, na gorące wrzucać schab i podsmażyć do zrumienienia.Przełożyć do brytfanny. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Przełożyć do mięsa, podlać wodą, dusić 10 minut. po tym czasie dodać obrane, pokrojone w plasterki jabłka i żurawinę. Dusić kolejne 20 minut, aż owoce stworzą konsystencję sosu. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem
Re: żurawina suszona
: 26 paź 2011, 14:30
autor: Lunatyczka
Ja suszoną żurawinę dodaje do ciasteczek, andruta, babeczek, do sałatek owocowych, można jak najbardziej w serniku wykorzystać suszoną żurawinę zamiast rodzynek, osobiście jeśli tylko mam możliwość to rodzynki zastępuję suszoną żurawiną w większości potraw, dodatkowo używam do przyrządzania sosów do mięs. Poza tym ja się wręcz zajadam suszoną żurawiną "na surowo" bez dodawania jej gdziekolwiek
) Suszoną żurawinę można także dodawać do herbaty. Choć zdecydowanie polecałabym w większych ilościach jadać żurawinę świeżą ze względu że ma jeszcze więcej wartości odżywczych i minerałów niż suszona.