żurawina przetwory
: 17 kwie 2011, 16:50
Sok pitny z żurawin
1 kg żurawin
1 l wody
15 dag cukru
Żurawiny umyć,przepuścić przez sokowirówkę.
Do soku dodać cukier,podgrzać i gorący rozlewać do słoików lub butelek, ja używam butelek po Kubusiu i dr Witt ,takie co przy otwarciu wydają dżwięk "klik".Butelki są mniej wygodne w przygotowywaniu,łatwiejsze potem w użyciu.
Pasteryzować przez 10 minut w tem. 80oC.
1 kg żurawin
1 l wody
15 dag cukru
Żurawiny umyć,przepuścić przez sokowirówkę.
Do soku dodać cukier,podgrzać i gorący rozlewać do słoików lub butelek, ja używam butelek po Kubusiu i dr Witt ,takie co przy otwarciu wydają dżwięk "klik".Butelki są mniej wygodne w przygotowywaniu,łatwiejsze potem w użyciu.
Pasteryzować przez 10 minut w tem. 80oC.