Strona 1 z 1

żurawina przetwory

: 17 kwie 2011, 16:50
autor: Kasia_D
Sok pitny z żurawin
1 kg żurawin
1 l wody
15 dag cukru
Żurawiny umyć,przepuścić przez sokowirówkę.
Do soku dodać cukier,podgrzać i gorący rozlewać do słoików lub butelek, ja używam butelek po Kubusiu i dr Witt ,takie co przy otwarciu wydają dżwięk "klik".Butelki są mniej wygodne w przygotowywaniu,łatwiejsze potem w użyciu.
Pasteryzować przez 10 minut w tem. 80oC.

Re: żurawina przetwory

: 22 lip 2011, 2:00
autor: Szymon_E
czy ten sok nie jest zbyt cierpki?
Może lepiej dodać więcej cukru?

Re: żurawina przetwory

: 05 paź 2011, 14:26
autor: Florianka
Uwielbiam żurawinę zarówno soki, konfitury jak i w postaci suszonej. Jest stałą bywalczynią w mojej kuchni :) Tak więc dzielę się z Wami moimi przepisami na wykorzystanie żurawiny.

Galaretka z żurawiny:
1kg żurawin
50 dag cukru.

Starannie umyte owoce żurawiny wsypać do sporego rondla następnie wlać szklankę wody, i doprowadzić do rozgotowania, odcedzić.
Do tak przygotowanego soku dodajemy 50 dag cukru i powtórnie podgrzewamy, ale nie dłużej niż 15 min. Po tym czasie przelać galaretkę do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić. Powstała miazga przy odcedzaniu soku można wykorzystać na kompot poprzez zagotowania jej z wodą i powtórnie odcedzić. Smacznego :)