nalewka z winogron
: 23 maja 2011, 16:59
Będzie potrzebne:
1 kg dojrzałych winogron,
około 3/4 l spirytusu,
1 kg cukru,
2 litry wody,
garść liści z wiśni.
Owoce należy dokładnie oczyścić, oderwać gałązki włożyć do dużego garnka. Dodać do nich cukier, wlać spirytus i wrzucić wymyte i osuszone liście z wiśni. Całość dokładnie wymieszać, zagotować, następnie odcedzić i odstawić do wystudzenia na kilka godzin. Tak przygotowany wywar należy dokładnie odcedzić z owocowych skórek i innych zanieczyszczeń. Najlepiej zrobić to przez ściereczkę z gazy. Uzyskany w ten sposób wywar można odstawić do przegryzienia lub podawać od razu.
1 kg dojrzałych winogron,
około 3/4 l spirytusu,
1 kg cukru,
2 litry wody,
garść liści z wiśni.
Owoce należy dokładnie oczyścić, oderwać gałązki włożyć do dużego garnka. Dodać do nich cukier, wlać spirytus i wrzucić wymyte i osuszone liście z wiśni. Całość dokładnie wymieszać, zagotować, następnie odcedzić i odstawić do wystudzenia na kilka godzin. Tak przygotowany wywar należy dokładnie odcedzić z owocowych skórek i innych zanieczyszczeń. Najlepiej zrobić to przez ściereczkę z gazy. Uzyskany w ten sposób wywar można odstawić do przegryzienia lub podawać od razu.